Antwoord op vragen over het sociaal domein

De Regeling ter bevordering van maatschappelijke participatie door schoolgaande kinderen is uitgebreid per 1 augustus 2017

Categorie: Nieuws van mijn gemeente
Datum: 24 augustus 2017

 

Ter vermindering van het aantal kinderen dat maatschappelijk niet meedoet, is er voor de minima de Regeling ter bevordering van maatschappelijke participatie door schoolgaande kinderen.

Het doel hiervan is voorkoming van sociale uitsluiting van kinderen door hen de gelegenheid te bieden deel te nemen aan activiteiten op het gebied van onderwijs, cultuur, sport en welzijn alsmede die welke verband houden met school. 

Per kind bestaat recht op subsidie in de vorm van een voorziening in natura naar eigen keuze per kalenderjaar. 

Activiteiten die hieronder vallen zijn: lidmaatschap van een jeugd-, sport- of ontspanningsvereniging, scouting,

deelneming aan muziek- dans- of zwemonderwijs, abonnement zwembad, deelneming aan schoolreisjes, excursies en andere door school georganiseerde activiteiten.


Met ingang van het nieuwe schooljaar 2017/2018 is de regeling uitgebreid. 

Zo is de regeling nu ook opengesteld voor ouders met een inkomen boven 120 % van het sociaal minimum die in een problematische schuldensituatie verkeren. Hun netto besteedbaar inkomen ligt uiteindelijk ook op of onder het sociaal minimum. 

Voorts worden de extra kosten die aan zogenaamde themaklassen in het middelbaar onderwijs zijn verbonden, zoals bij een sportklas of technasium, ook meegenomen. Ook noodzakelijke aanvullende studiebegeleiding (bijles) is in de regeling opgenomen. 

Voortaan kan een fiets en een laptop of tablet bij het volgen van middelbaar onderwijs gelijktijdig worden verstrekt. Er hoeft geen keuze tussen deze twee voorzieningen meer te worden gemaakt.

Ook Stichting Jarige Job is meegenomen in de regeling. Deze stichting maakt verjaardagen mogelijk voor kinderen van 4 jaar tot en met 12 jaar. Kinderen die hun verjaardag eigenlijk niet kunnen vieren, omdat daar geen geld voor is. Jarige Job helpt deze kinderen én daarmee het hele gezin door in ieder geval de belangrijkste dag van het jaar wél mogelijk te maken. Jarige Job geeft eveneens geen geld maar een verjaardagsbox.

Lees ook