Antwoord op vragen over het sociaal domein

Vallende senior kan baat hebben bij Lowlands

Categorie: Algemeen nieuws
Datum: 9 augustus 2017
Bron: ANP

Bezoekers van Lowlands kunnen mogelijk iets gaan betekenen voor senioren. Onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam willen op Lowlands nagaan wat het effect van alcohol is op bewegingen van festivalgangers. Uiteindelijk doel van dit onderzoek is het zoveel mogelijk voorkomen van vallen door ouderen, een groeiend probleem doordat mensen langer zelfstandig blijven.

Alcohol veroorzaakt veranderingen in bewegingspatroon

Het meestal vrij jonge festivalpubliek, dat zich vrijwillig kan aanmelden, is toch een interessante testgroep. Alcohol veroorzaakt namelijk veranderingen in het bewegingspatroon en een verhoogd valrisico. Senioren krijgen -ook zonder alcohol- veelal te maken met verslechterde balans of afgenomen spierkracht. ,,Door dit tijdig te signaleren aan de hand van sensoren, kunnen er preventieve maatregelen worden genomen.'' Uit metingen op Lowlands kan waarschijnlijk informatie worden gehaald die van belang is voor de ontwikkeling van dergelijke sensoren.

Sensoren waarschuwen senioren

De uit te vinden sensoren moeten senioren in het dagelijks leven waarschuwen dat ze wat minder vast op de benen staan, want vaak zijn ze zich daar niet goed van bewust. Zijn ze dat wel, dan kunnen ze bijvoorbeeld op een antivalcursus.

Lees ook